ŞEKERSİZSİNİZ

Şekerin Zararları ve kilo kontrolündeki olumsuz etkilerine daha önce ki yazılarımızda değinmiştik. İnsan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden şeker günümüzde gerek yetişkinler gerek çocuklar arasında popülaritesini korumaya devam ediyor. Çok fazla şeker yemek kandaki “insülin” miktarının artması buda “insüline” karşı bir tepkisizliğin başlamasına neden olmaktadır.

 

 

    “İnsülin” damarları ve hücreleri yaşlandıran bir hormon olduğundan fazla salgılatıldığında yaşlanma hızlanacaktır. az sık yemek yenilmensin söylenmesinin altında yatan gerçeklerden biride budur daha az insülin salgılatmak.

 

 

 

    Günümüz beslenme kültüründe kolalı içecekler çikolatalar yoğunlaştırılmış meyve suları yoğun miktarda şeker içermekte, insanlara lezzetli geldiği için vazgeçilememektedir. Bunlarda sağlıksız kilolu bir nesil olmaya yol açmaktadır. Kısaca şeker hayatımızda olduğu sürece hayat aslında hiç de tatlı olmamakta gittikçe tatsız bir boyut kazanmaktadır. Uzmanlar daha az şekerli , daha az tuzlu ve daha az yağlı  bir hayatın daha sağlıklı ve mutlu olacağı görüşünde birleşmektedir.

 

 

 

    Canınız şeker istediğinde mevsim meyvelerinden “glisemik indeksi”(kana daha yavaş karışanları) düşük olanları tercih etmeniz şeker ihtiyacınızı karşılayacak ve şeker isteğinizi baskılayacaktır. Kan şekeriniz düştüğünde dayanır ve şeker almazsanız  vücutta “insülün” karşıtı “glukogan” adlı hormon salgılanır.Bu hormon yağ hücrelerinden yağları mobilize(çıkararak ) ederek enerji sağlar böylece depolanmış olan fazla kilolar da enerji olarak kullanılır ve kilo verilir.

 

 

 

 

    Yağlardan bahsetmekte de fayda var. Genelde bazı yağların kilo aldırmadığı ya da zeytinyağı yersem kilo almam gibi yanlış inanışlar vardır. Bütün yağların kalorisi aynıdır.1 gramı dokuz kaloridir. bu nedenle kilo aldırmada zeytinyağı da tereyağı da eşittir. Sabahları zararsız diye zeytinyağının üzerine çeşitli baharatlar atıp 3–4 dilim ekmekle 100 gram yağı mideye indirmek size fazla miktarda kilo aldıracaktır. Yine diyet yapıyorum derken salatanın üzerine 100 gram zeytinyağı dökmek şişmanlamanızı bir o kadar hızlandıracaktır.

 

 

 

    Eğer yağ tercih edilecekse zeytinyağı ya da ona yakın sıvı yağlar az miktarda tercih edilmelidir. Kötü Kolesterolünüzü artıran, iyi kolesterolünüzü düşüren kalp ve damar sağlığı için tehdit oluşturan doymuş yağlar, katı yağlar(margarin),trans yağlar tercih edilmemelidir. Katı yağlar en fazla kırmızı ette kümes hayvanlarının derisinde ve tam yağlı süt ve süt ürünlerin bulunmaktadır. Tavuğun derisi ve gerisi şehir efsanelerine inanmamak gerekir. Trans yağlarda tüm kraker bisküvi tarzı ürünlerde onlara gevreklik katmak amacıyla kullanılmaktadır. en zararlı yağ çeşidi denilebilir. Fastfood endüstrisi de bolca bu yağlardan faydalanmaktadır.

 

 

 

    Kısaca rafine şeker artık uzmanlar tarafından zehir olarak tanımlanmaktadır.

 

Şekerin hayatınızı zehir etmesine müsaade etmeden uzun bir ömür dileklerimle 

 

 

 

Kalın sağlıcakla   

 

 

 

Mutlu AKIN

Spor Uzmanı 
ICHPER-SD Uluslarası Fitness Eğitmeni  

 

NOT:BU YAZI 22.01.2009 TARİHİNDE YAZILMIŞTIR.



İlgili Resimler