ZAYIFLIK NEDİR ?NEDEN OLUR ?

Geçen yazımız, çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi beklenen fazla  kilolarla ilgiliydi şimdi ise bir başka sorun olan zayıflık.umarım yardımcı olabilirm.


İdeal kilo  yağ ,kemik ve kasların birbirine olan oranıdır.Sedanterlerde(sporcu olmayanlarda)  zayıflık Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasıdır.Bu durumda yağ dokusunun diğer dokulara oranı azdır. Zayıflık uzun süren enerji dengesizliği sonucu oluşur.Sporcularda ise böyle bir orantı yapmak doğru değildir.çünkü kas kütleleri bu oranları değiştirmektedir.


Beslenme bilimsel açıdan insanin büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak hayatini sürdürmesi için gerekli besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir biçimde vücuda alınması olarak tanımlanabilir ama  hiçbir zaman karin doyurmak anlamına gelmemelidir. Besinler çok çeşitlidir ve her çeşit besinin bileşiminde değişik miktarlarda "besin-öğesi" dediğimiz kimyasal moleküller bulunur. Besinler vücuda alındıktan sonra besin öğelerine parçalanır ve vücutta öyle kullanılırlar. İnsanın gereksinim duyduğu bu besin öğeleri yüzeysel olarak ;


1-Proteinler,

2-Karbonhidratlar,
3-Yağlar,
4-Vitaminler,
5-Mineraller,
6-Su 'dur.


Zayıflığın nedenlerine gelince


Diyetle(burada diyet doğru ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir.) alınan enerjinin harcanandan daha az olduğu veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamaması zayıflığı oluşturur.Bu durumda vücut harcadığı kadar enerji alarak, açığını kendi yağ deposunu kullanarak kapatır. Önemli nedenlerden biri de özellikle gençlerde yanlış uygulanan zayıflama diyetleri sonucu hastalık seklinde zayıflık oluşmasıdır. AŞIRI ZAYIFLIĞIN ŞİŞMANLIK KADAR YASAMA SÜRESİNİ KISALTTIĞI BİLDİRİLMİŞTİR.


Peki Zayıflığın tedavisi nasıl olur ?


1.Diyetin enerji değeri bireyin enerji harcamasından daha yüksek olmalıdır.
2. Protein kalitesi yüksek olmalı ve günlük miktar gereksinmeyi karşılamalıdır.
3. Enerji artısına paralel olarak enerji metabolizmasıyla ilgili vitamin ve minerallerde arttırılmalıdır.

4.Az ve sık yenmeli ara öğünler konulmalıdır.


Bunları yaparken ilkelerimizi neler olmalı


1.Bireyin harcadığından daha az enerji sağlanmalıdır.
2. Protein, vitamin ve minerallerden yeterli alınmalıdır.
3. Doyurucu ve bireyin yeme alışkanlığına yakın olmalıdır.
4. Fiziksel hareketlerle enerji harcaması arttırılmalıdır ve kuvvet çalışmaları yapılmalıdır

5. kilo alırken yağlanarak değil kaslanarak kilo almaya dikkat edilmelidir.

6. Ergojenik yardım alınabilir(protein tozu kilo aldırıcı vb.)


Yapılan araştırmalarda gece uykusunda olan bir kişin gece yarısı saat 04:00 sıralarında protein ihtiyacının maksimuma çıktığı ve bu saatte alınacak doğru protein’in kilo artışına olumlu yönde katkı sağlayacağı kesfedilmistir..


Bu yazı 17 Eylül 2008 tarihinde yazılmıştır ..


Mutlu AKIN

Spor U zmanı

Uluslarası Fitness Eğitmeni

İlgili Resimler